cele mai îndrăgite cărți din 2021 — acest top imposibil

Am amânat cât am putut de mult acest moment. Presupun că a cam venit timpul să scriu despre asta, deși de câteva ori mi-a trecut fugitiv prin cap să renunț la a mai face orice fel de top anul ăsta. Cu toate astea, deja am investit o grămadă de timp în a încerca să-mi aleg niște favorite (a fost foarte greu, ceea ce doar demonstrează că-mi aleg cu mai multă grijă lecturile). Și am făcut o listă, apoi altă listă, după aceea o alta, încercând să nu bag chiar atât de multe titluri pentru că ce favorite mai sunt alea dacă alegi 50 de cărți, that sort of thing. The struggle is real. Cu toate astea, de ce am tot insistat? Pentru că tot acest demers mă ajută să trec prin toate lecturile dintr-un an — și-mi dau seama că sunt o mega total reading geek din punctul ăsta de vedere și sunt ok cu asta – și să analizez ce simt pentru fiecare carte, cum m-a afectat/condus din punct de vedere emoțional, dar și cât de mult a rămas cu mine, cum îmi amintesc experiența lecturii și cum mă raportez cu această distanță la ceea ce am citit. E ceva ce-mi place să fac, am descoperit, așa că anul acesta o să vă ofer totuși o listă cu lecturile mele favorite din 2021 — din ce-am citit, nu din cărțile apărute în 2021. Și acest “top” e cât se poate de subiectiv și personal, așa că tratați-l ca atare. Nu e vorba despre cele mai bune cărți, ci despre cărțile care au rămas cu mine cel mai bine? Din anumite puncte de vedere? Majoritatea cărților pe care le-am citit anul ăsta mi-au plăcut foarte tare, cu trei mici excepții și vreo două cărți pe care le-am abandonat, așa că, din punctul ăsta de vedere, pot spune c-a fost o călătorie bună. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră. Să citiți doar cărți care vă plac, vă interesează sau de care aveți nevoie.

Bine. Să nu ne mai lungim. Hai să vedem care-i faza. Le numerotez, dar titlurile nu sunt alese în vreo ordine anume. Unde e cazul pun și link, despre unele dintre ele am și scris. Vă urez un an nou bun, să trecem cu bine peste această perioadă – stay safe, aveți grijă de voi și de cei dragi. Și, da, vă doresc lecturi cât mai faine pentru 2022, adică același lucru pe care mi-l doresc și pentru mine. Îmbrățișări cu sclipici de la distanță.

Nu avem în poză niște titluri pe care le-am citit pe kindle

La capitolul proză/ficțiune:

  1. Doamna Dalloway, Viriginia Woolf (v-am scris deja despre cât de mult am iubit cartea asta, plănuiesc s-o citesc mai mult pe Virginia Woolf în 2022 și cred că prima pe listă e O cameră doar a ei. Eu am citit Mrs Dalloway în engleză și așa plănuisc să continui, dar este tradusă și o găsiți și la noi la mai multe edituri. Iubesc acest stil flux-al-conștiinței la scriitura doamnei Woolf, dar m-a cucerit de fapt pe toate planurile, așa încât pot spune că vara trecută a fost vara în care m-am îndrăgostit de Virginia Woolf).
  2. Păsări în gură, Samanta Schweblin (îmi pare rău că nu am apucat să scriu despre volumul ăsta de proză scurtă pe care l-am iubit pe cât se poate, o proză scurtă puternică, feministă și pe alocuri suprarealistă și ușor înfricoșătoare, pe mine Samanta Schweblin m-a dat gata și cartea ei e pe un piedestal alături de Ce-am pierdut în foc de Mariana Enriquez și Corpul ei și alte desfătări de Carmen Maria Machado. Eu am citit-o în spaniolă, dar e tradusă și la noi la editura Litera).
  3. Grădina Sofiei, Suzănica Tănase (v-am scris deja despre asta, mă emoționează să mă gândesc la cartea asta, e și prima mea lectură din 2021. A apărut la Casa de Pariuri Literare).
  4. Tata mă citește și după moarte, Mihail Vakulovski (cred că mi-ar plăcea la fel de mult și dacă aș reciti-o acum, scrisă atât de bine, fluent, amuzantă, dar totodată emoționantă, a rămas bine cu mine lectura asta. A apărut la editura Humanitas).
  5. Un cal într-o mare de lebede, Raluca Nagy (doar recent v-am povestit despre calul din marea de lebede, în 2022 îmi propun să citesc și Teo de la 16 la 18 și sper doar să-mi placă măcar pe jumătate cât mi-a plăcut cartea asta. A apărut la editura Nemira).
  6. Multă forță și un dram de gingășie, Andrei Dosa (cea mai bună carte a lui Andrei Dosa, am citit Ierbar și diverse cărți de poezie de-ale sale, le recomand pe toate, dar mai ales Multă forță și un dram de gingășie care m-a cucerit mai ales pentru onestitate și modul în care vorbește despre masculinitatea toxică. A apărut la editura Polirom, egoproză).
  7. Povești de vară, Mieko Kawakami (vreau să vă povestesc neapărat despre cartea asta, am iubit-o, este și foarte interesantă datorită modului în care abordează ideea reproducerii și dorința de a avea un copil, prezentând mai multe fațete a ceva ce se poate transforma într-o problemă. Personajele sunt foarte bune, cartea e scrisă foarte bine, eu am citit traducerea din engleză (Breast and Eggs), dar la noi a apărut la editura Litera și momentan e indisponibilă, dar am zărit-o la anticariat, poate o găsiți acolo.
  8. Femeia minimarket, Sayaka Murata (am mai citit recent o proză scurtă de Sayaka Murata și m-a cucerit chiar și mai tare decât cartea asta. De abia aștept s-o mai citesc pe autoare. A apărut în traducere la editura Polirom (din japoneză traducerea).
  9. Petrovii în vremea gripei, Alexei Salnikov (cel mai bine vă spun despre cartea asta că m-a distrat și intrigat, mă gândesc încă la ea și nu ar putea să lipsească din lista asta. A apărut la Editura Paralela 45)
  10. Prăvălia de mărunțișuri a domnului Nakano, Hiromi Kawakami (poate că nu e cel mai senzațional roman, dar atât de mult mi-a plăcut această carte în care mare lucru nu se întâmplă neapărat, încât vreau să citesc tot ce-a mai scris Hiromi Kawakami. A apărut la noi la editura Polirom, tradusă din japoneză).

La capitolul nonficțiune:

  1. In the Dream House, Carmen Maria Machado, memoir (nu e tradusă la noi, o lectură foarte importantă despre violența în cuplu (aici queer/lesbian) și despre cum violența nu este doar fizică și văzută cu ochiul liber, Carmen Maria Machado are un stil unic și te sfâșie când te aștepți mai puțin
  2. Infrapaginal, Ciprian Măceșaru, jurnal (altfel cunoscută și drept cartea care m-a ajutat să încep să țin jurnal și totodată care mi-a stârnit curiozitatea pentru a mai citi și alte jurnale. De explorat în 2022, dar nu pot recomanda suficient Infrapaginal).
  3. Singuraticele, coord. Anca Zaharia, antologie (foarte importantă, cred că ar trebui s-o citim cu toții, despre singurătatea femeilor din spațiul artistic și modul diferit în care acestea la singurătate, la motherhood, la munca lor și nu numai.

La capitolul poezie:

  1. Jumătate din viața mea de acum, Ileana Negrea *(debut, ed. FrACTalia)
  2. Kismet: oasele noastre se vor descompune atât de frumos, Andrada Yunusoglu *(debut, Casa de Pariuri Literare)
  3. Biocharia ritual ecolatru, Mihok Tamas (ed. FrACTalia)
  4. o cană de noviciok la bătrânețe, Lena Chilari *(debut, editura TracusArte)
  5. Portret al artistului după moarte, Andrei Mocuța (Editura Universității de Vest)
  6. Eu n-am trăit războiul, Anca Zaharia (Casa de Pariuri Literare)
  7. Clinamen, Emanuela Ignățoiu Sora (Casa de Pariuri Literare)
  8. În rest, viața e frumoasă, Diana Iepure (Casa de Editură Max Blecher)
  9. Aer păsări bere, Vlad Drăgoi (OMG Publishing)
  10. The Carrying, Ada Limon (am citit-o în engleză, nu e tradusă la noi)

Trei autori pe care i-am descoperit în 2021 și de care m-am îndrăgostit iremediabil și pe care-i pun în top cu tot ce-am citit de ei, merită locul lor special:

  1. Yiyun Li (plănuiesc să citesc tot ce-a scris, momentan: Where reasons end, Dear friend from my life I write to you in your life și Kindness și sper să mă urnesc să vă povestesc despre această scriitoare de origine chineză, încetățenită în America și care scrie doar în engleză. A devenit lejer una dintre scriitoarele mele preferate contemporane și sper din suflet să fie tradusă și la noi).
  2. Garth Greenwell (am citit What belongs to you și Cleanness, un prozator american despre care v-am mai povestit și cu alte ocazii și pe care-l ador, de abia aștept să-l mai citesc și e superb de urmărit în interviuri, îl citesc des cu ceva ce a spus într-un interviu/podcast: Art is the tool I have for navigating the abyss. Me too, Garth Greenwell, me too! Tare mult mi-aș dori să fie tradus și la noi).
  3. Junichiro Tanizaki (am citit: Cheia, Elogiu umbrei, Jurnalul unui bătrân nebun, Moartea lui O-tsuya, îmi place mult cum scrie Tanizaki și mai am o carte de-a sa în bibliotecă așa că plănuiesc s-o citesc în 2022. Și apoi mai vedem, aici probabil intră în discuție gusturile mele arhi-personale și atracția pentru autori japonezi, dar e neapărat de încercat).

Podcasturile pe care le-am ascultat cel mai des anul ăsta au fost Zest cu Sabina Varga și (blacusesns.ro) și Timpul Prezent cu Adela Greceanu (episoadele despre literatură, radioromaniacultural.ro). Podcasturile le găsiți și pe platformele obișnuite de podcast, eu de regulă ascult pe Spotify.

PS: Tare greu a fost să aleg doar titlurile astea. Dacă mă mai gândesc puțin la asta, o să mai adaug o duzină. Așa că pun pauză aici. Ne mai citim și anul viitor!

PS2: Curios cum a fost în 2020? Poți descoperi cu un singur click click. L-am făcut mai aspectuos anul trecut, dar sfârșitul lui 2021 mă prinde pe picior de recuperare după o răceală nașpa (care nu a fost covid, din fericire) și de abia am reușit să adun energie fac postarea asta, așa că iată. Să ne auzim în 2022 sănătoși și mult reading vibe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *