Am produs și eu un prim click bait. Postarea asta este despre cele mai iubite cărți din 2020, ce mi-a plăcut cel mai mult și cel mai mult din ce am citit. Eu citesc doar lucruri care-mi plac, în general. Mai citesc nonfiction fără să-mi placă neapărat sau pur și simplu cărți care-mi trebuie pentru vreun research. Dar anul ăsta am citit aproape numai cărți care mi-au plăcut. Am ales câteva ca să fac un top fain și pertinent și goes without saying că vă recomand să le încercați! 🙂

la categoria proză&stuff

GIRL WOMAN OTHER de Bernardine Evaristo cred că o să rămână pentru totdeauna una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit. Este o carte experimentală fantastică, un fusion-fiction scris impecabil și cu un mesaj extraordinar de puternic. Bernardine Evaristo a luat Booker Prize în 2019 pentru cartea asta și cred că toată lumea ar trebui să-i dea o șansă. Încă nu am scris despre ea, dar o voi face. Am citit-o ebook și aștept să-mi vină și în format fizic anul viitor. E un must-have în biblioteca fizică.

ȘI SE AUZEAU GREIERII de Corina Sabău. Nu am suficiente cuvinte pentru cartea asta. E o carte mică, dar taie adânc, despre avorturile clandestine din perioada comunistă. E scrisă atât de bine. Am citit un pasaj din ea aici pe instagram și am scris o mică impresie pe blog aici.

PRIETENA MEA GENIALĂ (aka Tetralogia napolitană) de Elena Ferrante e serie de cărți pe care n-am crezut c-o să le citesc pentru că eram convinsă că e o lectură superficială. Am fost surprinsă în cel mai plăcut mod posibil și am dat peste o serie foarte vie, o poveste atentă la personajele ei și o explorare minunată a universului femeilor, de la copilărie la adolescență și vârsta adultă (vezi și Viața mincinoasă a adulților). Mi-am revenit foarte greu după lectura asta. Neapărat să citiți tetralogia. Am scris puțin aici despre ea.

THE FACE OF ANOTHER de Kobo Abe e un roman psihologic extrem de bun, ciudățel și un pic înfricoșător în experiență și explorează foarte raw conceptul feței pe care o arătăm celorlalți. Sunt mare fan Kobo Abe de când am citit Femeia nisipurilor, dar aș zice că mi-a plăcut și mai mult cartea asta. De văzut neapărat și ecranizarea în regia lui Hiroshi Teshigahara (cu același nume).

COMPLEXUL LUI PORTNOY de Philip Roth e probabil una dintre descoperirile anului pentru mine; sigur că era pe lista mea de o mie de ani, dar doar anul ăsta i-am dat o șansă și m-am bucurat. Mi-a plăcut atât de mult cartea asta încât am decis să iau o pauză îndelungată de la Roth pentru a-i putea savura cărțile în egală măsură. Complexul lui Portnoy e pentru mine un must-read.

CE AM PIERDUT ÎN FOC de Mariana Enriquez e o colecție de povestiri scurte minunate, îmbină un stil realist cu unul al realismului magic, mi-au plăcut enorm multe detalii și idei din spatele povestirilor și cel mai tare mi-a plăcut cum a fost scrisă întreaga colecție. Mariana Enriquez e o autoare pe care-mi doresc s-o explorez în continuare.

CORPUL EI ȘI ALTE DESFĂTĂRI de Carmen Maria Machado, clar una dintre cele mai bune colecții de povestiri scurte pe care le-am citit. De fapt, mi-a plăcut atât de mult încât aș spune că mi-am dorit eu să fi scris colecția asta de povestiri. Carmen Maria Machado este amazing. De abia aștept să-i citesc și cartea-memoir In the dream house. Dar până atunci puteți citi mai multe despre cartea asta aici.

LUNETISTUL de Marin Mălaicu Hondrari e romanul care mi-a adus multă bucurie, pe care l-am parcurs cu un feeling constant de tandrețe. Ador cum e scrisă cartea asta și, deși mi-au plăcut și Războiul și Apropierea, pentru mine Lunetistul nu e doar cea mai bună, dar e una dintre lecturile mele preferate de anul ăsta. Am scris despre Apropierea aici, poate voi scrie și despre Lunetistul cândva.

STEINHARDT de Lavinia Bălulescu, aka biografia romanțată despre Steinhardt. Este un deliciu cartea asta și cel mai tare te va da pe spate stilul în care este scrisă. Am adorat-o și n-am putut-o lăsa din mână, din cele (momentan) trei biografii romanțate pe care le-am citit din colecția celor de la Polirom, asta e preferata mea. Vezi postarea mea despre cartea asta aici.

CONVORBIRI TELEFONICE de Roberto Bolano. Superbă colecția de povestiri scurte, a avut un uriaș impact asupra mea lectura asta și simt că m-a ajutat să depășesc un impas în scris. Sigur că între timp am intrat în altul, dar mi-a oferit o perspectivă minunată asupra scrierii prozei scurte.

Și, mai mult decât atât, i-am adorat și povestirile și scriitura. Must-read!

AUTOPORTRETUL SCRIITORULUI CA ALERGĂTOR DE CURSĂ LUNGĂ sau What I talk about when I talk about running de Haruki Murakami. Cartea asta a fost o inspirație pentru mine și m-am bucurat mult s-o citesc.

Dacă există vreo carte ‘motivațională’ la care să mă întorc, pentru mine asta e.

___________

  • (știu că-s 11, dar puteau fi și mai multe)
la categoria poezie

NIGHT SKY WITH EXIT WOUNDS de Ocean Vuong. Una dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-am citit vreodată, dar totodată heartbreaking. Ador cartea asta de poezie și va rămâne pentru totdeauna una dintre favoritele mele. &remember loneliness is still time spent with the world. Ocean Vuong este un must și la ascultat în podcasturi și interviuri.

Are o voce divină!

WHEN MY BROTHER WAS AN AZTEC de Natalie Diaz. Am citit-o foarte de curând, dar este o carte de poezie fantastică și încă îmi revin după ea. Ocean Vuong și Natalie Diaz sunt preferații mei dintre poeții contemporani. Au rămas cu mine foarte multe poeme și-mi doresc foarte mult să recitesc cartea asta și, mai ales, să o citesc și pe următoarea scoasă de curând (Postcolonial Love Poem) despre care știu deja c-o să-mi placă la nebunie.

neapărat s-o citiți pe Natalie Diaz <3

PRELUDE TO BRUISE de Saeed Jones. M-a îndurerat, m-a înduioșat, nu știu ce să vă spun altceva decât să citiți volumul cât mai repede. E unul dintre preferații mei când vine vorba la ascultat în podcasturi/interviuri. E foarte pertinent, dar mai mult decât atât îmi dă mereu o stare de bine cu râsul lui. Ăă, cristalin :).

<3 îmi încep 2021 citind cartea lui memoir, How we fight for our lives. Cel puțin așa plănuiesc.

INDUSTRIA LINIȘTIRII ADULȚILOR de Anastasia Gavrilovici. Am scris aici despre ea, am citit aici un poem din ea. E minunată cartea asta.

Cred că Industria e și un foarte bun start în citit poezie contemporană. Dacă nu ai citit niciodată poezie contemporană română și-ți dorești să încerci, cartea Anastasiei Gavrilovici e cea cu care să începi. Zic eu :).

CIVILIZAȚII de Olga Ștefan. Dar mi-a plăcut foarte tare și Saturn, zeul despre care am scris aici și am citit un poem din ea aici.

Poezia Olgăi Ștefan este mereu diferită și vorbește despre atât de multe lucruri. Fiecare poem creează o lume întreagă, iar asta mi se pare fabulos. Neapărat s-o citiți!

COPILUL CU PIELE DE IARNĂ de Rodica Draghincescu. Am scris mai multe aici.

Mi se pare ciudat că nu e mai citit volumul ăsta, e fantastic.

ALWARDA de Ruxandra Novac. E cartea de poezie pe care cred că ajung s-o iubesc și mai tare pe măsură ce o recitesc. Neapărat de ascultat un poem de-ale ei aici.

Îl citesc bine, dar poemul e mi-nu-nat.

FETELE VISEAZĂ ELECTRIC de Monica Stoica. Cum e și cartea asta, o iubesc. Citesc un poem din ea aici.

De abia aștept să-i citesc și volumele viitoare.

SPUTNIK ÎN GRĂDINĂ de Gabi Eftimie. Mă simt ca într-o pădure cu troli (dintr-un poem) cu cartea asta și a d o r.

Am citit un poem din ea aici.

DAR NOI SUNTEM OAMENI OBIȘNUIȚI de Diana Geacăr. Scrie despre maternitate și intimitate într-un mod atât de simplu, autentic, aproape, nu aș putea (cred) niciodată, mi-a plăcut mult cartea asta.

Am scris mai multe despre ea aici.

*

Vă las cu niște poze. Mergeți pe instagramul meu pt mai multe. 🙂 și vă mai las și cu ted talk-ul meu favorit, 30 de minute cu Chimamanda Ngozi Adichie care vorbește despre feminism și de ce ar trebui să fim toți feminiști. Da, și bărbații. Nu, niciun manhate. Dacă n-ați ascultat-o deja, vă roog s-o faceți <3 și să citiți și Notes on Grief, un articol sub forma unor notițe despre durerea pierderii tatălui ei. Este un text care te va face să plângi, dar este neapărat de citit.

must, must, must <3