Silvia Dumitru: “Nu mă mai văd trăind fără să scriu.”

În episodul 47 am vorbit la Perfect Contemporan cu scriitoarea Silvia Dumitru. Un podcast cu şi despre literatură. Din când în când mă întâlnesc cu autori şi despicăm firul în patru pentru a vedea de ce scriem, ce e în spatele unei cărţi, despre impulsurile care ne pun în mişcare şi nu numai. Nu e nimic „ perfect” la Perfect Contemporan, dar totul e mai mult sau mai puţin contemporan.

Silvia Dumitru a debutat recent cu romanul Noaptea nu uită, apărut la Humanitas în colecția Scriitori români contemporani. Mi-a plăcut enorm cartea ei care urmărește povestea Tinei, o fată care își descoperă feminitatea, sexualitatea și, până la urmă, propria identitate, îndrăgostindu-se de o altă fată. Relațiile Tinei sunt toxice și reușim să urmărim mai multe dinamici îngrijorătoare, dar pe care probabil le vom recunoaște. Dialogurile ei sunt vii, parcă scoase din viață, iar Silvia ne-a povestit despre procesul scrierii acestei cărți, despre perseverență și curaj.

Vă dorim ascultare plăcută!

Ne puteți asculta și pe SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts și Youtube.

Silvia a scris un articol amplu și emoționant în DOR despre operația sa pe cord deschis la 27 de ani (dar nu numai despre asta): Mergi unde-ți zice inima și pe care vi-l recomand împreună cu podcastul acesta.
Puteți citi și un interviu cu autoarea în Revista Golan (luat de Romina Hamzeu): „Îmi doresc să cultiv o nouă generație de cititori și scriitori.”

Câteva lucruri pe care ni le spune Silvia în episodul de azi:

Subiectul a crescut odată cu mine.

S-a scris în bucăți foarte ample de timp. (romanul)

Nu aveam deloc vreme să mă așez în timpul zilei, trebuia să scriu nopțile sau foarte dimineață.

A fost un fel de tribut, o mulțumire, un omagiu a vieții pe care am văzut-o. Am vrut să fie vocea asta pe care o simți când mergi prin centrul orașului sau te duci prin cartiere.

Pentru mine a fost și un proces de căutare.

Nu mă mai văd trăind fără să scriu. (…) Acolo simt că sunt acasă.

Trebuie să apari acolo pentru tine, pentru toate procesele de scris.

Avem nevoie de amintiri curate, bune și simple.

**Muzica de intro /outro vine de la https://mixkit.co (Rock the Game/by Ahjay Stelino)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *