Ileana Negrea: “Poezia e un spațiu sigur” (Jumătate din viața mea de acum)

Poezia pentru mine e un spațiu sigur. Poeta Ileana Negrea ne vorbește despre Jumătate din viața mea de acum în cel de-al doilea episod la Perfect Contemporan. Un podcast cu şi despre literatură. Din când în când mă întâlnesc cu autori contemporani şi despicăm firul în patru pentru a vedea de ce scriem, ce e în spatele unei cărţi, despre impulsurile care ne pun în mişcare şi nu numai. Nu e nimic „perfect” la Perfect Contemporan, dar totul e mai mult sau mai puţin contemporan.

Ne puteți asculta și pe Spotify, Apple Podcasts și Google Podcasts. 🎧 Lucrez în continuare la sunet și vă mulțumesc pentru răbdare, pași mici înspre multă dragoste pentru literatură. 📚 Ascultare plăcută! <3

Azi am vorbit cu poeta Ileana Negrea despre volumul său de debut, Jumătate din viața mea de acum, apărut in 2021 la editura Fractalia. o carte de poezie care m-a cucerit și ajutat deopotrivă și care se numără printre favoritele mele din ultima vreme. Ileana este o poetă queer feministă care scrie politic și dezinhibat despre identitate, vulnerabilitate, despre feminism, sexualitate și boală, dar și despre corp și relația sa cu el. Ne-a povestit astăzi de ce scrie, ce înseamnă poezia pentru ea și multe altele. Ileana Negrea a primit și Premiul National de Poezie Mihai Eminescu – lăsând deoparte scandalul aferent și trista violență manifestată de unele persoane în spațiul online, e important să menționez că această carte merită premiată. E o carte vie care merită toată atenția noastră.

Resurse:

Am scris o cronică despre Jumătate din viața mea de acum pentru citeștemă.ro: Suntem ființe compuse din fisuri.

Poți citi și un interviu luat de Alina Purcaru pentru Observatorul Cultural: Îmi doresc să discut despre poezie, nu doar despre scandal.

Poți asculta și un interviu pentru Cercul Scriitoarelor cu Alina Purcaru și Ileana Negrea

Poeta Andrada Yunusoglu cu care am vorbit în primul episod (vezi aici) i-a luat de curând un interviu pentru citeștemă.ro: Despre poezie și feminism.

Cristina Ispaș scrie în Observatorul Cultural Mic tratat despre cealaltă jumătate și vocea ei regăsită.

Romeo Aurelian Ilie scrie o cronică pe blogul său: O cămașă de forță tapetată cu urzici.

Biografia ei este necesară. Trăiește, publică, ține ateliere de poezie, a co-fondat Mad Pride România. și totuși: Ileana Negrea s-a născut la Ploiești în 1984. Absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din București. A revenit recent la limba română, după ce a locuit o vreme în cea engleză, mai permisivă și plină de precursoare care au scris din margini despre ele – queer, femei, persoane cu suferințe psihice. S-a întors pentru că a găsit aici scriitoare asemenea ei, dornice să ocupe cât mai mult spațiu, să rescrie o limbă închistată în trecut, să își cioplească un loc al lor în literatura machistă. explorează identitățile feminină, queer și mad, la a căror intersecție se găsește. crede că poezia este și trebuie să fie profund personală, politică și o formă de terapie.

Text preluat de pe coperta 4 a volumului său de debut, Jumătate din viața mea de acum

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *