Andrada Yunusoglu: „Tot ce facem e politic” (kismet: oasele noastre se vor descompune atât de frumos)

“Tot ce facem e politic.”Andrada Yunusoglu ne vorbește despre cartea sa de debut, ”kismet:oasele noastre se vor descompune atât de frumos.” Primul episod din podcastul literar Perfect Contemporan: Un podcast cu şi despre literatură. Din când în când mă întâlnesc cu autori contemporani şi despicăm firul în patru pentru a vedea de ce scriem, ce e în spatele unei cărţi, despre impulsurile care ne pun în mişcare şi nu numai. Nu e nimic „perfect” la Perfect Contemporan, dar totul e mai mult sau mai puţin contemporan.

Ne puteți asculta și pe Spotify și Apple Podcasts. 🎧 Lucrez în continuare la sunet și vă mulțumesc pentru răbdare, pași mici înspre multă dragoste pentru literatură. 📚 Ascultare plăcută! <3

Azi am vorbit cu poeta Andrada Yunusoglu (n. 1996) despre cartea ei de debut “kismet oasele noastre se vor descompune atât de frumos” apărută în 2021 la Casa de Pariuri Literare. Andrada Yunusoglu scrie despre identitate în multiplele sale forme, ca proces de cunoaștere și (auto) descoperire, dar și ca răzvrătire și cucerire. În cartea sa de debut ne întâlnim cu problematica identității de gen, dar și a identității culturale și naționale, despre vulnerabilitate, feminism, egalitate și forța de a-ți spune povestea, oricare ar fi aceasta.

Andrada Yunusoflu a absolvit Facultatea de Litere a Universității București. participantă a atelierului Mornin’ Poets, a publicat poeme în Doppleganger: Antologia Mornin’ Poets (fractalia, 2021) și Biblioteca Brautigan (CDPL, 2021) și pe platformele literare: Revista de Povestiri, Prăvălia Culturală, Opt Motive. Este doctorandă a Facultății de litere din București și parte a grupului Kooperativa Poetică (citeștemă.ro) unde scrie cronică de carte și face interviuri.

Tot ce facem e politic

Acest cuvânt (kismet) mi se potrivește

Nu-și va găsi toți cititorii ideali, probabil… (…) cred că de aici vine și o stare de frică. Dacă cineva o să te conteste?

Când ai dat prima carte simți o eliberare.

Dacă vrei să-i afli povestea, nu i-o spune tu, de parcă ”eu știu mai bine decât tine ce se întâmplă în cultura ta.” Să fim mai înțelegători și empatici cu ceilalți.

Resurse

Un dialog despre cartea de debut a Andradei Yunusoglu la Mansarda Literară cu Dana Pătrănoiu

O cronică pe citeștemă.ro semnată de Diana Ilie: Entropia – despre „kısmet: oasele noastre se vor descompune atât de frumos” de Andrada Yunusoglu

Gabriela Feceoru scrie pe gabrielascrie.ro: Dincolo de tavanul fals

O cronică pentru Observatorul Cultural semnată de Alina Purcaru: Să te pui la loc bucată cu bucată

Romeo Aurelian Ilie scrie la Cronicile R. A. I: Am vrut să ucid femeia din mine

Iar Andrei Mocuța ne mărturisește la uniuneascriitorilor.ro că i se pare că Andrada nu s-ar afla deloc la prima carte.

Cartea a fost recomandată/prezentată și în cadrul emisiunii “Piper pe limbă” TVR Timișoara.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *