Luna septembrie a fost foarte agitată și cu multe lucruri care mi-au făcut bine. Am pregătit niște materiale pe tematica debutului în poezie și am avut marea bucurie de a putea merge la liceu unde am vorbit cu adolescenții de la Colegiul Național Mihai Eminescu despre poezie și debut — dar despre asta deja v-am povestit. Am participat și la Festivalul Zile și Seri de Literatură Augustin Doinaș – SAD cu un videopoem în limba engleză și e, cred, primul despre relația mamă-fiică pe care-l lansez în lume (și la a cărui traducere în română trebuie să mai lucrez și pe care îl puteți urmări pe pagina de FB a festivalului). Sunt mai multe lucruri care s-au întâmplat luna asta, așa că hai să vorbim mai degrabă despre ce-am citit… ce n-am citit. Cred că avusesem planuri mari luna asta, dar la un moment dat ne apropiam de jumătate și eu aveam trei cărți începute și niciuna aproape de final. Cumva, am reușit să răzbat în ciuda indicelor nefavorabile și pot spune chiar acum long live train rides căci sunt un mod perfect de a recupera din timpul pierdut, dar despre ziua în care am citit două cărți deja v-am zis.
Am început luna cu un roman de Yiyun Li, o scriitoare de origine chineză stabilită de mulți ani în America și care scrie exclusiv în engleză. De Yiyun Li am mai citit Dear friend from my life I write to you in your life și Where reasons end, două cărți despre care încă nu m-am urnit suficient de bine cât să vă povestesc, deși îmi doresc s-o fac într-o zi. Mai cu seamă despre a doua îmi e destul de greu să vorbesc. Dar cum acelea două sunt mai mult în sfera nonficțiunii/memorialisticii și, respectiv, metaficțiunii, cred că ne vom concentra pe prima lucrare de ficțiune pe care o citesc de această autoare contemporană care se transformă treptat într-una din favoritele mele. O să vă scriu cât de curând despre cartea asta, pe 29 septembrie am dat gata ultimele pagini și mi-a fost greu să cred că relația mea cu această carte s-a terminat. Așa că va trebui s-o recitesc…
O altă mare și neașteptată lectură a fost Petrovii în vremea gripei de Alexei Salnikov, apărută la noi la Editura Paralela 45 în traducerea poetei Diana Iepure. Nu citesc în rusă, nu am nicio cunoștință asupra acestei limbi, dar cu toate astea tind să cred că e o traducere foarte bună pentru că e o carte cu un anumit umor și simt că a fost transmis tare bine. M-a amuzat, m-a speriat, m-a indignat, m-a făcut să fiu curioasă și chiar să mă întreb ce naiba e cu Petrovii ăștia. Un roman reușit și tare bine scris despre care simt că e cazul să scriu separat, așa că stay tuned pentru că simt că-s multe de spus aici.
La capitolul poezie am citit:
- Inima ca un pumn de boxeur de Nora Iuga (Casa de Pariuri Literare, 2015)
- NO STRESS TEST de Elena Vlădăreanu (CDPL, 2016 — foarte interesantă cartea asta, a fost mai întâi un performance/ ceva pus în scenă și apoi transformat în carte de poezie, foarte experimentală și pe tematica motherhood, faptul de a fi mamă, femeie, părinte)
- Și cuvintele sînt o provincie de Adela Greceanu (Cartea românească, 2014).
- Jazz pentru iguane de Răzvan Andrei (Curtea Veche Publishing, 2018— o carte care mi-a plăcut și care m-a interesat într-un mod aproape personal pentru că, spre marea mea surprindere, vorbește despre identitate și din sfera asta narativă vs episodică, o carte cu foarte multe idei în spate și cu un joc din ăsta conceptual care construiește treptat o miză printr-o narativă. O să vă scriu separat despre cartea lui Răzvan Andrei).
- Autoportret în flama de sudură de Claudiu Komartin (Casa de Editură Max Blecher, 2021 a ajuns la mine printr-o întâmplare, așa că simt că va trebui să vă dăruiesc și eu ceva cât de curând).
- Mi-am terminat luna citind When God is a traveller de Arundhathi Subramaniam. Atenția pentru această poetă mi-a fost strunită de traducerile superbe publicate în nr. 27 al revistei Poesis Internațional, semnate de poeta Olga Ștefan. Am mers și-am citit cartea asta cu multă curiozitate și mi-a plăcut tare ce am găsit acolo, așa că impresiile au aterizat într-o cronică pe citeștemă.ro ce apare curând.
O carte scurtă și simplă care mi-a plăcut foarte tare e Fenomene naturale de scriitorul queer canadian Vincent Fortier – v-am scris mai pe larg despre ea într-o postare separată: dincolo de etichete, a apărut la noi la Editura Vremea (2021) în traducerea Feliciei Mihali (din franceză).
Pe tren am dat gata eseul lui Tanizaki, Elogiu umbrei și cel de-al doilea roman al Aglajei Veteranyi, Raftul cu ultimele suflări — despre astea două deja v-am scris câte ceva așa că nu mă mai repet.
Luna asta am cumpărat mai multe cărți (dintre care și ultimele două menționate), dar am făcut o vizită și la Librăria din Alexandria, Teleorman : ) și am luat două cărți despre care nu știam nimic de la Raftul Denisei/ ed. Humanitas: Pușca de vânătoare de scriitorul japonez Inoue și de scriitoarea de origine coreană. Foarte curioasă cu privire la ambele și de abia aștept să le citesc. Am luat și Pete Motanul și Iepurele și ursoaica, copila a fost și ea încântată de aceste noi achiziții.
Luna asta v-am citit în fiecare sâmbătă ceva, le încarc și aici ca să le puteți vizita mai ușor.
Zilele astea vă zic și ce-mi propun să citesc în octombrie. Mi-am propus și în martie această listă mare și generoasă de care, până la urmă, se pare că m-am ținut, așa că uneori aș vrea să-mi mai propun ce să citesc și să văd cum decurge acest demers. Dacă vă întrebați de ce, atunci vă spun simplu că-i pentru propria mea distracție, ceea ce vă recomand și vouă. Lună frumoasă tuturor cu lecturi faine — vă pregătesc și un concurs cu cărticele pe instagram, so check that out. <3
Poetă, podcaster, mamă, blogger, promoter cultural, expertă la visat cu ochii deschiși și inventat povești.
Mă poți susține aici: patreon.com/ramonaboldizsar
Ascultă și tu podcastul literar Perfect Contemporan! Mai scriu și la Revista Golan, Revista Psyche și citeștemă.ro
Am debutat în 2021 la Casa de Pariuri Literare cu volumul de poezie: Nimic nu e în neregulă cu mine.
Interviuri de ascultat/văzut: la Timpul Prezent, la Zest, la Biblioteca lui Gelu, altfel pe Youtube.
Interviuri de citit: pt IQads, pentru Adevărul (+partea a doua), Poetic Stand, Dlite-Blog-Goethe, pentru Mansarda Literară, Țignal CDPL.