Un om mai important decât oamenii, Lucian Brad

Vreau să vă vorbesc puțin despre “Un om mai important decât oamenii” de Lucian Brad, carte de poezie nominalizată la Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu Opus Primum 2020. 

Am citit ieri volumul ăsta și am tras un ochi și pe Goodreads unde am văzut păreri împărțite. Așa că am simțit că ar fi bine să vă spun de ce mi-a plăcut mie așa mult. Prima impresie a fost poate una sceptică. Nu eram sigură dacă-mi place sau nu. Am aflat că da cred că-n trei pași.

1. M-au cucerit toate referințele despre ego, sine, postumanism.


2. N-am știut că poți să te joci așa bine cu elemente din anime până acum, am notat, ce-mi place că n-am știut și ce bine c-a făcut-o, vorba aia, “inima ca rasenganul.”


3. E un volum ciudat și foarte diferit de ce am mai citit, așa că mi-e imposibil să nu-l privesc ca pe un statement. O carte de poezie experimentală care vrea să-ți vorbească despre prietenie și puterea colaborării și s-o facă într-un fel în care s-ar putea să nu se mai fi făcut. Și despre Dzeu și post-creștinism, despre identitate, despre fete și despre băieți.

Mi se pare fascinant cum nu pot pune o voce volumului, parcă-mi vorbește din multe direcții și e de o sinceritate explozivă. Am regăsit în volum ceea ce spune Alex Ciorogar pe copertă:

“Un super proiect care va schimba regulile jocului: curajos, artefactual, weird, pe generație. Cea mai outre producție lirică pe care am citit-o în ultimii ani.” Așa am privit și eu volumul, ca pe un proiect (colectiv, nu individual). 

Și vă mai spun un secret-cheie pentru citirea acestui volum. Trebuie s-o faci cu voce tare în ritm de rap. O să vezi că totul are și mai mult sens așa. 

“Cum să mai fii tu curajos frate?
Draperia-i cu flori. Invaziv răsăritul”

Un om mai important decât oamenii, Lucian Brad, ed. OMG 2020

A apărut în 2020 la OMG Publishing. O puteți cumpăra de la omgpublishing.ro și din diverse librării.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *