Răzvan Andrei: “Scrisul e o experiență interpretativă. Nu înlocuiește viața.”

În episodul 21 m-am întâlnit la Perfect Contemporan cu Răzvan Andrei, poet și redactor-șef adjunct la editura Polirom. Un podcast cu şi despre literatură. Din când în când mă întâlnesc cu autori şi despicăm firul în patru pentru a vedea de ce scriem, ce e în spatele unei cărţi, despre impulsurile care ne pun în mişcare şi nu numai. Nu e nimic „ perfect” la Perfect Contemporan, dar totul e mai mult sau mai puţin contemporan.

Cu Răzvan Andrei am vorbit despre scris și pictură, despre angoasă și denumiri potrivite, dar și despre cât de importantă este gândirea: atât în scris, cât și în viață. Răzvan Andrei ne vorbește nu doar faptul că cititul e indispensabil în existența unui scriitor, dar și despre necesitatea ancorării sale în viață. Și despre cum este firesc să fim și fricoși și vanitoși câteodată. A scris două cărți de poezie: Jazz pentru iguane (reeditată la Curtea Veche Publishing) și Raport către Walt Whitman Poeme LGBT, apărută la OMG Publishing (câștigătoarea unei burse de rezidență și creație de la Cărturești). În ambele este preocupat nu doar de identitatea gay și lupta minorităților, dar este și un spectator atent care marchează și trece totul prin filtrul rațiunii, lăsând poemele sale să devină un soi de mărturie.

Ne puteți asculta și pe SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts și Youtube.

Mulțumim!

Eu sunt (și într-un fel mă bucur că sunt așa) autodictat la partea asta cu pictura.

În domeniul artistic înveți toată viața.

Din când în când îmi mai dau frâu liber imaginației și emoțiilor și iese ceva ce-mi place.

Eu nici nu scriu cu program sau așa des. Și nici nu pictez. Din păcate, nu am un loc, un spațiu unde să mă desfășor.

Trebuie să merg pe urmele altora și, la un moment dat, se mai întâmplă să merg și singur. Fără ajutoare și în scris și în pictură găsesc ceva ce e al meu. Partea mișto e că (…) reușesc să recunosc că am obținut ceva ce e al meu.

Pentru mine scrisul e în primul rând foarte multă muncă de citit. (…) Din când în când îmi vine în minte o sintagmă sau chiar un vers. Sau o imagine. Sau o idee. Și plec de acolo și încep să construiesc.

Nu merge să citești o carte de poezie fără să-i acorzi răbdarea de care are nevoie. (…) Răbdare și credință. Dacă vrei să citești poezie, trebuie să ai chestiile astea două.

Există o comunitate de cititori de poezie. Dar oamenilor din comunitatea asta le lipsește puțin răbdarea (…) Se așteaptă să poată extrage dintr-un text așa cu penseta un citat memorabil, o memă din asta, ceva de pus pe Facebook (…) și mi-e puțin teamă pentru scrisul meu și pentru felul meu de a citi.

Nu are sens să spun altfel decât am zis-o în carte. (…) Cititorul o să constate. dacă e ceva acolo și dacă e o acumulare, sunt convins că o să o simtă.

Nu e o carte pe care s-o citești dintr-un suflu. Trebuie să o lași. Te obosește. E dificilă. E grea și pentru mine. Dar simt că în sfârșit am spus ce am vrut să spun cam în felul în care mi-am și dorit.

Mi-am asumat în cartea asta să fiu și grav și patetic și pompos.

La un moment dat simți că ești cel mai important om din univers sau că ai un loc foarte bine stabilit în lumea asta și că ești mândru de locul ăsta.

Filosofia mi-a structurat mintea și m-a învățat cum să mă raportez nu neapărat la lume, cât la texte. Ce întrebări să pun. Cum să detectez sofismul, cum să-mi dau seama dacă cineva încearcă să mă păcălească. (…) M-a învățat să pun sub semnul întrebării ideile mari, să apreciez detaliile. (…)

Scrisul nu înlocuiește relațiile concrete cu ceilalți.

Scrisul e o experiență interpretativă. Nu înlocuiește viața.

E mult mai frumoasă viața gândită decât viața trăită în absența gândirii.

Am scris și pentru cei din comunitatea LGBT care vor să scrie sau care vor să se apuce de scris. am simțit nevoia să recuperez câte ceva din trecutul nostru. Din trecutul comunității, din trecutul literar al comunității.

Eu sunt un înfricoșat. (…) Dacă nu scriu, fug.

Toate bucățelele astea de viață sunt importante și nu există nimic care să fie mai puțin important pentru un poet. Totul e important pentru că totul face parte din viață.

One Comment

  1. Pingback:O frumuseţe pe care trebuie să o descoperi: „Raport către Walt Whitman” de Răzvan Andrei - citestema.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *