Deniz Otay: „Scrisul are dimensiunea de a te localiza.”

În episodul 45 am vorbit la Perfect Contemporan cu poeta și traducătoarea Deniz Otay. Un podcast cu şi despre literatură. Din când în când mă întâlnesc cu autori şi despicăm firul în patru pentru a vedea de ce scriem, ce e în spatele unei cărţi, despre impulsurile care ne pun în mişcare şi nu numai. Nu e nimic „ perfect” la Perfect Contemporan, dar totul e mai mult sau mai puţin contemporan.

Azi am vorbit cu Deniz Otay despre cartea sa de poezie „Fotocrom paradis” apărută la OMG Publishing și toată munca de traducătoare, cum se îmbină toate acestea, unde intră, dacă intră, intuiția în joc. I-am mărturisit lui Deniz că am avut două lecturi foarte diferite ale cărții sale, la recitire am înțeles-o mai bine și m-am atașat și mai tare de volumul ei în care m-am regăsit inclusiv ca milenială — dialogul de azi vă aduce și niște perspective despre autobiografism, negarea sau acceptarea lui și cum se conturează asta în sfera milenială prin poezia din Fotocrom paradis. Ascultare plăcută!

Ne puteți asculta și pe SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts și Youtube.


Câteva lucruri pe care ni le spune Deniz azi:

Scrisul nu trebuie neapărat să fie terapeutic, dar cred că are dimensiunea asta importantă de a te localiza

Literatura e un act colaborativ între cine scrie și cine citește.

Cred că intuiția e un mod de cunoaștere în sine.

Distanța dintre limbi e foarte mare și trebuie să faci un transfer, nu neapărat o traducer eîn limba ta. Depinde dacă traduci teorie sau ficțiune. Dar în traducere cred că revii foarte mult în urma unor procese de cercetare asupra textului.

Procesul de distanțare devine necesar în perioada de consturire a unei identități.

Simțeam că toate lucrurile vin exclusiv pe meritul meu, dar când crești apare conștientizarea contextelor din care ne tragem, a persoanelor care au construit ceea ce suntem acum. (…) Mă gândesc foarte mult la femeile din familia mea care mi-au influențțat gândirea. (…) Mă gândesc la acele voci de scriitoare pe care noi ne-am ridicat.

E foarte greu să încercuiești ce e destul de relevant ca să scrii despre el.

Cred că ajută foarte mult exercițiile și exersarea scrisului ca microtemă de cercetare. Ca proiect.

**Muzica de intro/extro vine de la https://mixkit.co (Rock the Game/by Ahjay Stelino)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *