Cristiana Pantici: “Nu există o rețetă pentru feminitate.”

În episodul 28 m-am întâlnit la Perfect Contemporan cu Cristiana Pantici. Un podcast cu şi despre literatură. Din când în când mă întâlnesc cu autori şi despicăm firul în patru pentru a vedea de ce scriem, ce e în spatele unei cărţi, despre impulsurile care ne pun în mişcare şi nu numai. Nu e nimic „ perfect” la Perfect Contemporan, dar totul e mai mult sau mai puţin contemporan.

Azi am vorbit cu Cristiana Pantici despre Zenobistele – un volum care aduce împreună vocile mai multor femei din România și perspectivele lor asupra succesului, feminității și puterii. Cristiana a intervievat 27 de femei (cu vârste cuprinse între 23 și 91 de ani – scriitoare, jurnaliste, artiste, antreprenoare, profesoare, actrițe, influenserițe, de la Anastasia Gavrilovici la Daria Jane și Nora Iuga). Și a transformat dialogurile cu acestea în niște povești despre care speră să ajute și alte cititoare să treacă peste angoase și să își descopere sau redescopere feminitatea. Despre care, am fost de acord amândouă, e destul de greu să te pronunți și să o definești pentru că s-ar putea să arate diferit pentru toată lumea. Cartea a apărut la Editura Hyperliteratura, iar discuția mea de azi cu Cristiana se întinde pe subiecte adiacente ca feminismul, siguranța femeilor în România și niște spoilere despre Mic dejun la Tiffany.

Pe Cristiana o găsiți la zenobisme.ro

Ne puteți asculta și pe SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts și Youtube.

Ascultare plăcută!


Câteva lucruri pe care ni le spune Cristiana astăzi:

Eram la o vârstă foarte fragedă și încercam să îmi dau seama exact cum sunt ca femeie, ce înseamnă feminitatea, cum îți câștigi libertatea, ce înseamnă succesul ăsta după care am senzația că toată lumea aleargă, dacă e financiar, sau emoțional sau de ce tip e.

Am vrut să păstrez vocea lor. Dar să fiu în același timp și obiectivă, ca un povestitor care stă în spate și dă o voce fiecărei femei.


Am vrut să descopăr cum erau ele în copilărie. (…) Cum sunt în relație cu ele însele ca femei.

Îmi doresc ca alte fete care trec prin angoase similare să aibă un soi de călăuză. Să culeagă câte un sfat pe care să îl aplice la propria experiență și viață.

Principala mea problemă a fost cu Mass Media care promova un tip de feminitate toxică.

Ce înseamnă de fapt feminitatea? E foarte greu să răspunzi la întrebarea asta. (…) Cred că e o chestie cu care te naști. Am fost curioasă să aflu ce însemană pentru aceste femei (pe care le-am intervievat) feminitatea. Pentru majoritatea e o combinație între delicatețe și putere.

Nu există o rețetă pentru feminitate.

Pentru mine idealul din copilărie a fost întotdeauna să scriu.

Caut autenticitatea. Succesul pentru mine însemană libertatea și independența.

Blogul meu e o prelungire a Zenobistelor.

De la Jane Austen a pornit totul legat de literatura scrisă de femei. cumva, Virginia Woolf a schimbat macazul. Până la ea literatura scrisă de femei avea gen, și de la Virginia Woolf literatura a devenit androgină.

Țin jurnal de la 8 ani. Tot timpul am făcut anumite exerciții de creative prin care am ajuns să mă descopăr. Mi s-a părut interesant să nu las în carte doar o poveste, ci să implic cititoarea, să o ajut să se descopere.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *