În episodul 10 m-am întâlnit la Perfect Contemporan cu Cătălina Stanislav. Un podcast cu şi despre literatură. Din când în când mă întâlnesc cu autori şi despicăm firul în patru pentru a vedea de ce scriem, ce e în spatele unei cărţi, despre impulsurile care ne pun în mişcare şi nu numai. Nu e nimic „perfect” la Perfect Contemporan, dar totul e mai mult sau mai puţin contemporan.
Azi am vorbit cu Cătălina Stanislav despre debutul ei, Nu mă întrerupe, o carte de poezie tare faină apărută la OMG Publishing în 2021 și care a fost nominalizată la mai multe premii. Cătălina scrie poeme sincere despre iubire și despărțire, nu ezită să fie onestă și directă și să spună lucruri așa zis “rușinoase”, nu o sperie vulnerabilitatea și acest lucru se vede bine și în dialogul nostru. Ne povesteşte şi despre ce înseamnă literatura câteodată şi despre cum îi place să folosească toate cuvintele când scrie. Poezia ei e personală şi te regăseşti uşor în versuri, adesea ajungi să recunoşti că şi tu ai simţit asta cândva.
Ascultare plăcută!
Ne puteți asculta și pe Spotify, Apple Podcasts și Google Podcasts.
Câteva lucruri pe care ni le spune Cătălina în acest episod:
Totul mi se pare că a fost destul de organic cu cartea asta.
Mi-am dorit să se termine cu un poem lung.
Am folosit această carte ca să documentez sfârşitul meu de relaţie şi ca să reuşesc să îl procesez.
Iniţial cred că am pus Să nu mă întrerupi după care am zis că nu vreau să sune ca o poruncă.
Am făcut tranzitia de la starea aia pe care o aveam când eram adolescentă şi atenţia pe care mi-o doream de la o persoană anume.
Mi se pare că pentru asta câteodată este literatura, să poţi să spui lucrurile astea ruşinoase şi să ştii că alţii le citesc şi se gândesc cum te-ai gândit tu.
Nu înţeleg constructul ăsta de vulgar în 2022.
Nu credeam că-i cazul în 2022 să vorbim despre de ce o femeie nu poate să scrie cum vrea ea.
Îmi plac finalurile strong la poeme. Îmi place sa muncesc pe un final şi să îmi iasă bine (…) să aibă sens, să-l ţii minte.
În dialogul nostru de azi sunt menționate și: interviul de la Timpul Prezent cu Adela Greceanu: Cum se poate scrie azi poezie despre dragoste, dar și dialogul cu Alina Purcaru la Cercul Scriitoarelor.
Poți citi cronica mea la cartea asta la citeștemă.ro: poeme sincere despre iubire și despărțire, dar și cronica lui Iulian Bocai.
Cartea o puteți lua din diverse locuri, printre care și cărturești.ro.
Poetă, podcaster, mamă, blogger, promoter cultural, expertă la visat cu ochii deschiși și inventat povești.
Mă poți susține aici: patreon.com/ramonaboldizsar
Ascultă și tu podcastul literar Perfect Contemporan! Mai scriu și la Revista Golan, Revista Psyche și citeștemă.ro
Am debutat în 2021 la Casa de Pariuri Literare cu volumul de poezie: Nimic nu e în neregulă cu mine.
Interviuri de ascultat/văzut: la Timpul Prezent, la Zest, la Biblioteca lui Gelu, altfel pe Youtube.
Interviuri de citit: pt IQads, pentru Adevărul (+partea a doua), Poetic Stand, Dlite-Blog-Goethe, pentru Mansarda Literară, Țignal CDPL.