Andrei Zbîrnea: “Avem în noi un număr de poeme proaste pe care trebuie să le scoatem la suprafaţă”

În episodul 11 m-am întâlnit la Perfect Contemporan cu poetul Andrei Zbîrnea Un podcast cu şi despre literatură. Din când în când mă întâlnesc cu autori şi despicăm firul în patru pentru a vedea de ce scriem, ce e în spatele unei cărţi, despre impulsurile care ne pun în mişcare şi nu numai. Nu e nimic „perfect” la Perfect Contemporan, dar totul e mai mult sau mai puţin contemporan.

Azi am vorbit cu poetul Andrei Zbîrnea despre atelierul de poezie Morning Poets de la Revista de Povestiri, dar şi despre cronicile de la Kooperativa Poetică de la citeştemă.ro. Şi, desigur, despre poezie, dacă poţi învăţa să scrii o poezie bună şi ce înseamnă tot acest proces. Andrei ne-a povestit câte ceva şi despre ultima sa carte, Nick Cave @ Bergen apărută la Casa de Pariuri Literare. E riguros şi organizat şi ne mărturiseşte că singurul loc în care îşi permite să nu fie astfel e… poezia.

Ne puteți asculta și pe SpotifyApple Podcasts și Google Podcasts.

Ascultare plăcută și mulțumim!

Câteva lucruri pe care le spune Andrei în episodul ăsta:

(şi despre atelierul de poezie Morning Poets pe care-l găsiţi la Revista De Povestiri)

Nu poţi să-l înveţi să scrie poezie, poţi să-l ajuţi să limiteze numărul de greşeli evidente pe care le poate face. (…) Poţi să-l expui unor antrenori care văd diferit poezia pentru că într-un fel vede poezia (…) Radu Vancu şi în alt fel (…) Florentin Popa sau Cătălina Stanislav.

S-a creat o comunitate. (…) Miza mea e să ajung la 100 de ateliere cu 100 de poeţi şi poete diferite.

Avem în noi un număr de poeme proaste, să zicem 200, pe care trebuie să le scoatem la suprafaţă, să le dăm lumii, să le scoatem din noi.

E un exerciţiu interesant (…) ca să scriem poezie bună să avem şi alte surse de inspiraţie decât alţi poeţi români, nu ştiu (…) să ascultăm muzică electronică din Surinam (…) să ne conectăm cu nişte forme de artă care nu ne sunt foarte comode şi abia atunci cred că începem să ne găsim vocea.

Eu am momente când nu scriu.

Am scris tot timpul având un concept în spate.

Am perioade când am adun materialul şi îl rescriu. Şi asta e foarte important la mine – editarea textului.

De fiecare dată când mă duc într-un loc nou apuc să scriu ceva, să scriu un poem.

Sunt foarte riguros în tot ceea ce fac. Dar singura activitate în care mi-am dat voie în care să nu fiu riguros a fost poezia, de-a lungul timpului.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *