Ieri a fost ziua scriitorilor și presupun că de anul ăsta și a mea. Am sărbătorit responsabil cu inimioare de ciocolată și cu o carte de poezie. Am recitit eu n-am trăit războiul de Anca Zaharia pe care am mai citit-o și în februarie și despre care vă voi și scrie luna aceasta.
Mă tot gândesc să îmi plănuiesc lună de lună niște lecturi. De care să mă țin. Sau nu. Cum să încalci reguli dacă ele nu există? Asta e întrebarea. Așa că am decis să facem așa. Eu vă arăt ce o să citesc și, la sfârșitul lunii, puteți să mă certați că nu le-am citit. Sau nu mă certați. Rămâne de văzut.
Mi-am mai zis și… ce-ar fi să fac ceva wild și să proiectez și ordinea în care plănuiesc să le termin? Asta deja este barbar. Să vedem ce iese. Un fel de #challenge mode.
*(eu care citesc după starea pe care o am, mi-e că vă păcălesc bine de data asta).
De Oameni mari plănuiesc să mă apuc săptămâna viitoare. Este volumul de debut al Mariei Orban, apărut în 2020 la editura Nemira și despre care am auzit deja multe lucruri bune. Am văzut-o recomandată și de Diana Geacăr pe care o urmăresc cu admirație și ale cărei lecturi adesea se potrivesc cu ale mele.
Și că tot veni vorba despre Diana Geacăr (v-am recomandat în mai multe rânduri cartea de poezie Dar noi suntem oameni obișnuiți despre care am și scris aici &pe care am și propus-o ca lectură la club pentru martie). Plănuiesc să mă apuc curând și de Sirina și alți monștri din Saad care a apărut la Casa de Pariuri Literare în 2021 și nu mai spun că sunt foarte fericită să fiu colegă de editură cu Diana Geacăr. Am vânat cartea asta încă de dinainte să știu că voi publica volumul meu. Am propus-o la club pe The Modern Book Club luna asta și, dacă ies lucrurile bine, sper să ne și întâlnim (online, pe Zoom) să vorbim despre ea. Pentru că sunt povestiri scurte, plănuiesc să nu mă grăbesc și s-o citesc lent, așa că îmi propun s-o termin pe la sfârșitul lunii.
Undeva, cândva, în acest interval mă voi apuca și de kyparissia a Alexandrei Niculescu, o altă carte de proză scurtă apărută în 2020 la Litera, la biblioteca de proză contemporană. Și pe care plănuiesc, de asemenea, s-o termin spre sfârșitul lunii. Le voi amesteca oare? Îmi dau șanse bune, sunt obișnuită să mă apuc de multe cărți odată. Keeps me going.
Și că tot veni vorba, deja citesc și un alt roman, The Discomfort of Evening pe care plănuiesc să-l termin pe la mijlocul lunii, dacă reușesc pentru că este foarte heavy într-un fel, deși superb scri și simt că nu pot citi mai mult de un capitol la o tură de citeală. V-am mai zis despre cartea asta semnată de Marieke Lucas Rijneveld, eu citesc traducerea în engleză (original scrisă în olandeză) și sper să se traducă și la noi. A luat International Booker Prize în 2020. De abia aștept să vă povestesc despre ea.
Am citit zilele astea și un volum simplu și sensibil de poezie apărut în 2016 la Casa de Pariuri Literare, Obiectele din oglindă sînt mai aproape decît par de Florin Hălălău. Ador titlul și coperta și niște poeme din cartea asta au vorbit bine cu mine. Am mai terminat și Păsări în gură de Samanta Schweblin, dar “citeam” cartea asta de vreo lună, așa că nici nu știu dacă s-o consider citită în martie. Și, oricum, nu e vreo competiție. E doar joacă. Vorba Anastasiei Gavrilovici într-un poem din Industrie, : fiindcă nu e/ depresie, e doar tristețe. M ă j o c cu voi.
Și în rest, printre aceste lecturi mai mari pe care mi le-am propus, am ales și strecurat niște poezie. Mă voi ține de ea? Voi mai trișa? Cine știe. Rămâneți pe fir și poate aflăm. Am titluri de Oana Cătălina Ninu, Mihai Ivașcu, Nora Iuga, Iulian Leonard (Casa de Pariuri Literare) și Ioan Mateiciuc (Alexandria Publishing House).
Trebuie să pregătesc și un interviu scris și mai am și niște recenzii de făcut, lucrez la cărticica mea pentru copii și stagnez cu niște pagini, nu-i așa ușor cum pare, folks. De citit articole gârlă plus toate celelalte treburi cu care nu e cazul să vă mai plictisesc. Și un copil cu care uneori citesc pe ceas ca următoarea oră s-o alergăm. Așa că vedem dacă proiectul meu de luna asta nu e prea ambițios.
Voi? Ce ziceți că veți citi în martie?
Și dacă nu plănuiți nimic și le luați din mers, hei, nimic nu e în neregulă cu asta. (De obicei eu așa și fac)
****
Poetă, podcaster, mamă, blogger, promoter cultural, expertă la visat cu ochii deschiși și inventat povești.
Mă poți susține aici: patreon.com/ramonaboldizsar
Ascultă și tu podcastul literar Perfect Contemporan! Mai scriu și la Revista Golan, Revista Psyche și citeștemă.ro
Am debutat în 2021 la Casa de Pariuri Literare cu volumul de poezie: Nimic nu e în neregulă cu mine.
Interviuri de ascultat/văzut: la Timpul Prezent, la Zest, la Biblioteca lui Gelu, altfel pe Youtube.
Interviuri de citit: pt IQads, pentru Adevărul (+partea a doua), Poetic Stand, Dlite-Blog-Goethe, pentru Mansarda Literară, Țignal CDPL.