Șerban Mihalache: “Calitatea gândurilor este direct proporțională cu calitatea limbajului.”

Am vorbit cu poetul Șerban Mihalache despre cartea sa de poezie „Vom trece de Marte dar nu imediat” (Casa de Editură Max Blecher). Ne-am aventurat puțin pe terenul debutului, dar discuția noastră a fost diversă și cuprinzătoare pentru că Șerban ne-a spus mai multe despre viziunea sa asupra limbajului. De exemplu, este bine să stăpânim noi limbajul când scriem sau să ne stăpânească el pe noi? Cum putem folosi în siguranță cuvintele și cum să nu ne fie „frică” de ele? Sunt titlurile fundamentale în poezie? În același timp, după această discuție amplă și interesantă, am rămas cu câteva teme de gândire și poate și cu o dorință de a explora eu însămi mai multe limbaje, reamintindu-mi încă o dată și inevitabil cât de importantă este această diversitate a cunoașterii. Podcastul cu Șerban, n-o să vă mint, e ca un performance și dacă nu l-ați auzit citind încă poezie, aveți o mostră la finalul întâlnirii.

Am ajuns așadar la episodul 50 la Perfect Contemporan, mulțumesc că ne urmărești și ascultare plăcută!

Ne puteți asculta și pe SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts și Youtube.

Câteva lucruri pe care ni le spune Șerban în acest episod: 

Simțul meu cel mai acut este auzul. Și, atunci, orice se întâmplă pe fundal mă distrage.

Independent de munca mea de cercetare, cred că chiar dacă nu aș fi avut viața principală în zona științifică, tot aș fi avut o mare atracție și plăcere vizavi de câmpurile lexicale oferite de științele exacte.

Până nu știu ce înseamnă un cuvânt, nu are ce valoare să poarte în contextul textului. Iar odată ce știu ce înseamnă, nu am cum să nu-mi dau seama dacă este cel potrivit sau nu.

Cu cât imbajul pe care-l ai la dispoziție înăuntrul tău este mai bogat și mai larg, cu atât ai mai puține opreliști și constrângeri involuntar autoimpuse vizavi de gândirea ta și, dacă ai muncă de creație, de rezultatul creației tale. Dacă nu pot să gândesc decât masă, piatră, scaun, sunt inevitabil limitat într-o anumită zonă.

Cuvântul scris rămâne mediul principal de expresie literară, inclusiv în poezie.

Calitatea gândurilor este direct proporțională cu calitatea limbajului.

Titlul are multe funcții. Este și cu rol de atragere față de acea carte, dar are și rolul de ultra-rezumat al cărții, rol de cheie al cărții, are rolul de distilat absolut al autorului în acea perioadă a vieții sale.

**Muzica de intro /outro vine de la https://mixkit.co (Rock the Game/by Ahjay Stelino)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *