spune-mi ce citești ca să-ți zic cine ești sau leapșa

Nu din plictiseală, ci din insomnie. N-am mai jucat de mult o leapșă pe blog, așa că încep eu una. Despre activitatea cititului care-mi lipsește mult -citesc foarte puțin în ultima vreme pe motiv de absență grosolană a timpului liber. Dar să lăsăm scuzele.

 1. Care-ar fi un personaj pe care nu-l poți uita?

Raskolnikov. Crimă și Pedeapsă. Îmi amintesc viu multe scene, dintre care și momentul crimei și în special post-crimă. Mă cutremură și finalul.

2. Ai primit vreodată un spoiler la o carte pe care voiai să o citești de mult? Care și ce impact a avut asupra ta?

Am primit -de la Andreea, mai de mult. Eram în Cișmigiu, parcă, și mi-a spus cum moare Anna Karenina. Evident, toată lumea citise deja Anna Karenina pe vremea aceea și/sau văzuse filmul. Toată lumea îi cunoștea finalul. Mai puțin eu (am un talent aparte în a mă sustrage de la orice înseamnă mainstream. Imaginați-vă, nici în zi de azi n-am ascultat despacito). Am un talent și mai aparte la a ignora cele spuse de alții. Într-un final, nu mi-am putut scoate asta din minte -citind finalul, nu m-a răscolit atât de tare. Însă m-a enervat absurditatea sa. Oricât de mare e un spoiler pe care-l primești, contextul nu ți-l dă nimeni. Pentru că fiecare citește cu proprii ok. And that, my friend, is awesome.

3. Care-ar fi o carte lăudată care pe tine nu te-a impresionat?

Life of Pi. I just don’t get what’s so special about it.

4. Ce fel de absurd preferi, Kafka sau Beckett?

Beckett. Cumva, parcă e mai cutremurător. Dar motivul pentru care aș alege Beckett este probabil că mi se pare mai puțin… nu deprimant, nu ăsta e cuvântul pe care îl caut. Dar parcă nu respir un aer sinucigaș de fiecare dată când citesc Waiting for Godot, de exemplu. În vreme ce atunci când citesc Metamorfoza, parcă mă evapor -încet, într-o mlaștină neagră. It makes no sense. And it’s terrifying.

5. Care-i ultima carte pe care ai citit-o? 

Do Androids Dream of Electric Sheep. Prima carte pe care o citesc de Philip K. Dick. Am rămas profund impresionată, as I should have been.

6. Ce crezi despre Haruki Murakami?

Un japonez care nu scrie ca un japonez, dar păstrează subtilități japoneze delicioase. Îmi place imaginarul lui Murakami. Și, spre marea mea suprindere, îmi place cam tot ce am citit scris de el, în special Wild Sheep Chase pe care o recomand cu căldură.

7. Un autor japonez în afară de Murakami care-ți place?

Osamu Dazai. Și Yukio Mishima dacă vorbim despre Confesiunile unei măști. De asemenea, Natsume Soseki.

8. Preferi filmul, deși ai citit și cartea...

Da, da. Strania poveste a lui Benjamin Button. Nu am fost niciodată mare fan Fitzgerald.

9.  Un autor care te sperie?

Freud. No comments needed. Bene, e psiholog. Merge și Stephen King.

10. Numește un filosof -nu neapărat preferat, ci care spune CEVA ce consideri fie enervant, fie fabulos.

Parmenide. Fabulos.

11. Un autor care te enervează?

Martin că nu-și termină cărțile. Nu ești Kafka, dude. Lasă mreaja și treci la scris. Pronto!

12. Zi-mi o carte care are de-a face cu erotismul (atenție, nu sexualitate)

Woman in the Dunes. Kobo Abe. Deși nu numai…

13. I’m gonna make him an offer he can’t refuse

Sunt un gangster și îndoi colțurile la cărțile mele, însemnez cu creionul, subliniez. Ultima carte cumpărată e Părinți și copii, deși am citit-o și o mai am într-o ediție mai veche. Când o să fiu bătrână, sper să ajung să citesc și În căutarea timpului pierdut. Acu’ n-am răbdare.

 

PS: punctul 13 e random, do as you see fit. And enjoy!

2 Comments

 1. 1. Lisbeth Salander. Ador personajele care au un mare avantaj asupra adversarului și care găsesc o cale de scăpare din orice situație.
  2. “Cititorul” de BeRnard Schlink. Mama mea văzuse filmul, iar când i-am spus că citesc cartea (abia o începusem) mi-a spus toată povestea (aproape) într-o propoziție, astfel că pe tot parcursul cărții am putut intui continuarea și nu m-am putut bucura de suspansul și de surprizele dorite de autor pentru cititor.
  3. “Crimă și pedeapsă” (sorry), “Departe de lumea dezlănțuită”, “Cronica unei morți anunțate”, “Fight Club”, “Pentru cine bat clopotele”. Sunt mai multe.
  4. Kafka. (Mă cunoști tu.)
  5. “The Circle” de Dave Eggers. Filmul m-a dezamăgit, cartea merită citită.
  6. Nu este pentru mine.
  7. Nu am citit.
  8. “Strania poveste a lui Benjamin Button” (as well), “Brokeback Mountain”, “Tăcerea mieilor”.
  9. John Saul m-a speriat acum mulți ani.
  10. Pas.
  11. Stephen King.
  12. “Pe plaja Chesil” de Ian McEwan, într-un fel.
  13. Nu știu ce să mai citesc. Mi-e îngrozitor de teamă că mi-am pierdut pasiunea pentru citit (una dintre marile mele temeri interioare care mă macină zi de zi). Momentan, citesc “Before I Go to Sleep” de S. J. Watson. Îmi place într-o anumită măsură și amân tot mai mult să o termin pentru că nu știu ce să aleg după ea și mi-e teamă că n-o să-mi mai placă nimic. Nu pot să scap de apatia, indiferența, pasivitatea, or whatever it is, cu care am citit și cu care citesc cam orice carte de aproape un an încoace. What’s wrong with me?

  Simona
  1. mulțam pentru răspuns, Simone.
   Să știi că înțeleg starea ta. Când am început Filosofia, nu puteam citi mai nimic în afară de filosofie, restul mi se părea banal și lipsit de importanță și intrasem într-o semidepresie din pricina lipsei de interes față de citit în genere. Nici eu nu vreau să îmi pierd vreodată pasiunea cititului… cred însă că e o perioadă. Și că trebuie să dai peste cărți care să te fascineze din nou, poate să explorezi mai multe genuri, titluri, autori… 🙂 ai încercat vreodată Saramago? Nu știu dacă ar fi pe gustul tău, dar merită încercat.

   PS: John Saul scared me too!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image