retrospectivă literară 2017


Târzie, dar există.

Nu o să fac un top al cărților favorite din anul precedent. O să procedez altfel de data aceasta. O să menționez câte o carte care mi-a plăcut dintr-un anumit (chiar anumit*) punct de vedere.

O carte care m-a surprins/impresionat

Glendon Swarthout: Binecuvântați animalele și copiii

Știm deja povestea acestei cărți din postarea asta. Am promis că o să scriu și despre cărticica asta la un moment dat, dar încă nu am reușit.

O serie de cărți adorabilă (literatură pt. copii)

Mary Norton: The Borrowers

Cu siguranță c-o să i-o recomand fiicei mele când va mai crește. Am adorat seria. Puteți vedea și anime-ul The Secret World of Arriety care este excelent; studio Ghibli knows how to make books sparkle, that’s for sure.

Un autor minunat

Philip K. Dick în special cu Do androids dream of electric sheep și Minority Report. Dar neapărat și Adjustment Team. Am citit și The Man in the High Castle. 

Am scris puțin despre Do androids dream of electric sheep aici mai de mult.

O carte ca o poezie tristă

Julie Otsuka: The Buddha in the Attic

E proză. Și totuși, este scrisă într-un asemenea fel încât simți că e o poezie -tristă. Mi-a plăcut destul de mult. Titlul este fenomenal.

Un autor vechi și o carte vânată de mult 

Jose Saramago: Istoria asediului Lisabonei

Despre Saramago vă vorbesc des. Preferatele mele rămân altele, deși cineva ar fi zis că Istoria asediului Lisabonei e printre cele mai bune (și este, ca tematică și nu numai). Mi-a plăcut foarte mult pseudo-istoria și învrăjbirea ficțiunii și a imaginației. Actually, Saramago rocks, no matter what you read by him.

Ceva care m-a amuzat teribil

Milan Kundera: Sărbătoarea neînsemnătății

Acel pasaj despre Kant încă mă face să râd. Kundera îmi place, deși înțeleg de ce susțin mulți că e overrated. He may be. Dar câte ceva aici și aici și aici despre motivul pentru care-mi place Kundera. De altfel, această cărțulie este foarte –foarte- distractivă, dar nu numai. Păstrează esența lui Kundera în mod necesar, însă. Așa că râzi, dar știi sau trebuie să îți amintești că doza ta de fericire nu depinde numai de atitutdinea ta asupra existenței, ci de înțelegerea faptului că ești neînsemnat. Nesemnificativă cartea, ar zice unii. Mie nu mi s-ar părea chiar astfel.

Un personaj dintr-o carte a cărui perspectivă asupra existenței conduce întreaga creație

Tony Webster din cartea lui Julian Barnes: The Sense of an Ending 

Julian Barnes este minunat. O să vă mai scriu despre el, deși am scris aici și aici deja. Dar astea sunt cărțile de anul acesta. Tony Webster este un personaj pe care-l displac în mod special. Cartea mi-a plăcut enorm; dar iese în evidență din cauza personajului Tony Webster care este și rămâne (sau ar trebui să fie și să rămână) un caracter tipic. Sau o tipologie. Despre asta, cu altă ocazie.

O carte mundană, dar cu mesaj puternic 

Liane Moriarty:  Big little lies

De văzut și mini-seria, aș zice. Nu este neapărat genul meu de literatură, dar mi-a plăcut foarte mult. Bine scrisă și subiectul unul greu de ignorat -nu, stai, mai mult de atât, subiectul este în așa fel abordat încât ar trebui să dai atenție cărții. 

O carte faimoasă care nu m-a dezamăgit

Markus Zusak: The Book Thief

Nu am cuvinte. Nope, nu mi s-a părut overrated. M-a emoționat. Și cum a fost scrisă.

Story-telling done right

Carlos Ruiz Zafon: The Shadow of the Wind

Este M-I-N-U-N-A-T-Ă. 🙂 E ca și cum scriitorul nu există, e doar povestea. Desigur că există și scriitorul. De aceea este minunată experiența citirii acestei cărți. Ca un literature junkie, pot să zic doar că I got high reading this. 

Și ceva subiectiv și fanatic

Ștefan Mitroi: Biblia pentru furnici

M-a surprins într-un mod plăcut. Seamănă foarte mult cu o mică povestire pe care am scris-o eu mai de mult. Se vede că Saramago îți dă anumite idei. Gluma glumă, dar da, este o carte despre Saramago într-un pseudo-stil saramogian (?). Loved it, mulțumesc Ștefan Mitroi. (Și mie chiar mi-a plăcut titlul, deși am văzut că pe Goodreads diverși cititori nu au fost chiar impresionați/interesați/simpatetici față de titlu). Titlul îl găsesc potrivit. I’ll let you figure out why.

Voi?

Cred că v-ar plăcea să citiți și leapșa asta. Sau s-o recitiți :).

 

*anumit DEX

ANUMÍT, -Ă,anumiți, -te,adj.1. Care a fost hotărât, precizat. O anumită zi. O anumită casă. ♦ Deosebit, special, aparte. Se uita într-un anumit fel.2. Unul, oarecare. Anumiți oameni.Anume + suf.-it (după germ.bestimmt).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image